علایم مزاجهای چهارگانه و انتخاب غذا.حجامت.زالو درمانی.

اموزشی و بهداشتی و سلامتی

 

در کبد به خوبى پخته نشود و به اصطلاح حکما خام یا نیمه پخته بماند، قابل جذب نبوده و آنها را اخلاط فاسده، مضره یا غریبه مى نامند و بر این اساس که کدامیک از مواد چهارگانه مورد احتراق و سوخت و ساز قرار نگرفته باشند بیمار داراى غلبه همان خلط خواهد شد. مثلا اگر احتراق بلغم ناقص باشد طبع بیمار بلغمى است و اگر احتراق سودا ناقص باشد طبع بیمار سوداوی مى باشد و … این چهار خلط در بدن جایگاه مشخصى دارد، سودا در طحال، صفرا در کیسه صفرا، خون در کبد و بلغم در کل بدن ( لنف) ذخیره مى شود. در درمان بیمارى ها، سعى بر آن است که مزاج افراد را به اعتدال نزدیک کنند مثلا اگر مزاج فردى سرد و خشک(پائیزی) است غذاهاى گرم و تر(بهاری) به وى تجویز کنند تا به اعتدال نزدیک شوند مزاج تر یعنى میزان آب زیاد است و مزاج خشک یعنى میزان آب کم است. هرچیزى که ( حالات روحى روانى و یا انواع غذاها و خوراکى ها) در بدن انسان باعث شود که گرمى بدن یا احساس گرماى بدن بیشتر شود ( بدون آن که درجه حرارت بدن بالا رود) داراى طبع گرم و عکس آن داراى طبع سرد است. هر یک از طبایع داراى آثار عینى و ویژگى هاى قابل مشاهده جسمى و نیز حالات خاص روحى و عصبى مى باشد که در زیر برخى از موارد ذکر مى شود: علائم طبع زمستانی(سردوتر)بلغمی؟ اکثرا چاق ودارای اضافه وزن- دردپا وآرتروز، دردمفاصل ودردکمر، رقیقی وآبریزش بینی ،آروق ترش،شره آب دهان،خواب آلودگی - احساس سرما. افت فشار خون- ضعف وبیحالی - سردی بدن- رنگ پریدگی- نبض ضعیف - سفیدپوست - چهره پوف آلود - صبح پای چشم ورم - صورت شل وآویخته - صبح سخت بیدارمیشوند - ضعف گوارش ونفخ معده - میل به تحرک ندارند بعدکه گرم شدندفعال مبشوند – اشتهای زیاد وعدم تحمل گرسنگی، به محض گرسنگی دچارلرزش دست و پا میشوند(گرمی مزاج دموی وصفراوی ها چربی را میسوزاند چاق نمیشوند) بالعکس بلغمی ها چربی را نمی سوزانندچاق میشوند)- ضعف حافظه وحواس پرتی– کاهش میل جنسی- خواب بدون بازده وسبک- زیادبودن بزاق دهان،بی رنگ بودن ادرار- نداشتن عطش- رویای باران وبرف دیدن مکرر- ضعف حافظه وفراموشی - افسردگی (افسردگی کلادربلغمی وسودائی "طبع سرد" بیشتراست)، آلزایمر، پارکینسون، ام اس، تشنج،سکته مغزی،فلج ورعشه،[ازافسردگی تا رعشه درسیستم مغزواعصاب که سردوتراست رخ میدهد] - عفونت تناسلی - کیست تخمدان – استخوان سردوتراست دچار نقرس سرد،آرتروزمیشود- درسیستم گوارش؛ نفخ معده،وگاه ریفلاکس معده(ترش کردن) رخ میدهد. معاینه(نبض گرفتن) پوست سردوگاه مرطوب- نبض ضعیف به زحمت لمس میشود- فشارممکنه بالاباشد درافراد آنومی پائین است- رگها درافرادبلغمی(برخلاف رگ افرادصفراوی وسودائی"خشگ")نامشخص اند- بارسفیدرنگی روی زبان دارند- تورم اندام- سوء هاضمه (هرعاملی باعث شود معده سردی طبیعی خود را ازدست بدهد سبب سوء هاضمه میشود معده برای هضم نیازبه حرارت دارد. هیزم تر روی آتش= آب باغذا وسردی خوری = سرد کردن معده،)معده بابالارفتن سن سردترمیشود- جوانان فعلی باطبع گرم نیز به دردمعده دچارمیشوند علت آب یخ ونوشابه ودوغ است . انواع سرطانها دربلغمی هابیشتراست ترشحات زیادی بعلت رطوبت دربدن بلغمی هاست جاری مثل سینوزیت وآبریزش مغز،عفونتهای رحمی- درمحیط بسته مثل تخمدان یاتجمع مایع پریکاردقلب(نارسائی قلبی) دومرتبه سزارین اینها بایدغذاهای زمستانی (بلغمی) زیر راازبرنامه غذائی خود حذف یا کم نمایند: ترشی،ماست،شیر، تخمه کدو وهندوانه، کاهو،هندوانه،گرمک،کدوخورشتی،مرکبات وکیوی، هلو،زردآلو، شلیل، قارچ ذغال اخته، آش،سوپ،ماهی،کله پاچه،شش،سیراب،سوسیس وکالباس،عدس،گوشت گاو- گوساله وگوسفندماده،قهوه وچای ونسکافه،میوه کال،نارنگی،ساندویچ، شرینی جات،غذاهای سرخ کرده ،ادویه تند،خیارشورو..، ترشی ولیته، کره گیاهی وخامه،غذاهای نشاسته ای مانندماکارونی ،آب یخ،سس ورب گوجه فرنگی،ساندویچ وپیتزا غذاهای کارخانه ای وتبلیغی وآنچه ازتلوزیون تبلیغ وتدریس وآموزش داده میشود ، (برنج باشوید،زیره،گردوچرخ کرده،فسنجون، کرفس، نخودولپه آن...مصرف شودتوازن آن برقرارمیگردد)، سیب زمینی باگردو خوب است درغیراینصورت پرهیزشود، خیاربوته ای باته تلخ آن جهت تنظیم پتاسیم بدن مصرف شودوازخیارپوست کنده پرهیزشود.موقع سرماخوردگی اگرشیریاسوپ یاسایر این غذاها مثل لیموشیرین بخورندعفونت بدن آنهاتایکماه طول میکشد ومدام بی حال وخواب آلودوبدن درددارند ولی اگراین غذاهارانخورنداصلاسرماخوردگی پیدانمی کنند.اگرکسالتی هم داشتندباغذاهای الویت اول درمان میشوند . غذای الویت اول بلغمی ها (غذاهای گرم وخشگ) که حکم دارو رابرای آنهادارد عسل وشربت عسل «ازشکم زنبورآبی شهدی خارج می شودکه شفای مردم درآن است/نحل69 - (پیغمبر: خداوند شفا را دردو چیزقرارداده 1- نیشتر حجامت 2- عسل) (پیغمبر:العسل یسر،عسل شادکننده است [وبهترازفلوکسیتین وپروزاک می باشد])- پیغمبر:5چیزفراموشی رامی بردحافظه رازیادمی کندوبلفم رامی برد1-مسواک2- روزه3- قرائت قرآن4- عسل5- کندر)امیرالمومنین:لم یستشف مریض بمثل شربت عسل – العسل شفاءمن کل داء،ولاداءفیه،یقل البلغم،ویجلوالقلب/1- برای مریض هیچ چیزمثل شربت عسل درمان کننده نیست2- عسل درمان هردردی است ودرآن نیزمرضی نیست بلغم راکاهش میدهدوقلب راجلامی بخشد. روغن زیتون خام - پیغمبر:برشمابادخوردن روغن زیتون خام ،سودا را خوب می کندبلغم راببرد اعصاب رامحکم کندضعف ثقل راازمعده می برد- اخلاق رانیکو میکند واندوه رامی برد/مکارم الاخلاق گوشت شتروگوسفندنر،سیب درختی،هویج، نخود،لپه نخود، مغزه ها،سبزی خوردن ، موسیر،کلم ها، پیازخام، مویز، نعنا، پونه ، آویشن ، کرفس، شوید،زیره، پونه،توت خشک،فلفل ها، بادمجان، سیب درختی،خرما، دارچین، زرچوبه و زعفران، زنجفیل ، زنیان(رزماری) زیتون ،سیاه دانه، هل، گردکاکائو- کندر[امام رضا:کندررازیادبجویدکه خوب جویدن آن بهتراست وبلغم رامی برد وعقل را زیادمیکند وطعام راهضم میکند.مکارم الاخلاق]- (روزی 3بارهرباریک نخود بمدت نیم ساعت)- بخاطرتلخی پودرکندرباعسل خمیرومصرف میشود- برای شب ادراری واسپرماتوره(احتلام شبانه جوانان)خوب است. امام معصوم اول:جویدن کندر دندانهارامحکم و بلغم رابرطرف میکند و بوی دهان رامیبرد. امام معصوم ششم « اسپندبرگزیده انبیاءاست ومریم ازآن کمک می جست وهیچ دودی ازدود آن زودتر به آسمان بالانرود ودودش میکروب رامی راند ومرض رادفع میکند ازان محروم نمانید»اسفند(اسپند)،چندعددباآب قورت داده میشود. امام معصوم ششم: اسفندشفاء70بیماری است که کمترین آنهاجذام است خودراازآن محروم نکنید .پیغمبر:هرکس اسپندبخوردوبخوابدازسرگیجه درامان است» با اغلب این غذاها میتوان غذای برنجی راتعدیل کرد مثلاباگردو فسنجان،کالجوش،سیب زمینی گردو،پنیروگردو، صبحانه نان وخرما،...خورد.بامیوه به ، خورشت قیمه بجای سیب زمینی درست کرد،سیب زمینی استمبولی راحذف نمود وآنرا بالپه وگوشت درست کرد،خورشت کرفس ،نخودپلو،ماش پلو،باهمه غذاهای برنجی شوید،زیره،سبزی خوردن،پیاز،زیتون،درکنارهمه غذاهای برنجی 2عددگردو،درکنارهمه هویج،2ساعت بعدازغذاسیاه دانه باآب قورت داد،اگربدن عفونت داشت 2ساعت بعدغذایک حبه سیرراخردکرده باآب قورت داد. نان پنیرهفته ای 2شب باگردو یاسبزی یازیتون بعلت کلسیم زیادآن وهمچنین کشک(خانم هاونوجوانان هرروزمقداری نصف آن کلسیم است)، باقالاپلو بعلت خونسازبودنش باگردوچرخ کرده. الویت دوم آنها(غذاهای گرم وتر) : بادمجان، گلابی ، شفتالو، لبو، شلغم، رازیانه، کنگر، انواع لوبیا – بادام زمینی – کنجد- تخمه آفتابگردان وخربزه- قنبید(کلم قمری) – خربزه- انگور- طالبی- کدوحلوائی- گیلاس- موز- گوشت مرغ- جگرودل وقلوه- الویت سوم [سرد و خشک] برای بلغمی ها ماش پلو، گوجه سبز، سنجد، شادونه ، گشنیز، سماق، زرشک نخودولپه ، آبغوره. آب خنک نه یخ هرچه بیشتربهتر،سوپ جو،نان جو،خاکشیر،جوانه گندم ونخود،سرکه سیب ، غوره، ذرت، لیمو ترش، لیموعمانی، ، رب انار، انار ترش، سیب ترش، پرتقال، نارنج، شاه توت، ریواس، غذاهای حاوی سدیم که افرادباطبع زمستانی (بلغمی )کمتربایدمصرف نمایندودرالویت بعدغذائی آنهاباشد: لوبیا ها – خربزه – طالبی – شلغم – هویج – کلم قمری – کدوحلوائی – گلابی – انگور- قیسی- زیتون رسیده – موز- آناناس – خربزه درختی(پاپایا)- انبه – گوشت گوسفند ومرغ وبوقلمون – برنج – باقلا- نخود فرنگی – تخمه کدو – سیب زمینی – قارچ – کاهو – لوبیا سبز- بامیه – هندوانه – گرمک – گوجه فرنگی – کدوخورشتی – مرکبات – انار- آلبالو- هلو – آلوبخارا وسیاه – شلیل – گوشت گاو وگوساله وگوسفند ماده – ماهی – میگو – کله پاچه – لبنیات (شیر – ماست - دوغ –شور– لور) سیرابی – جو – اسفناج – توت فرنگی – شاتوت – کیوی - ... [سرد وگرم غذاهای مذکورنیز باید مد نظر قرارگیرد. ازلوبیا تا بوقلمون گرم وازبرنج تا سماق سرد هستند] مایعات بین سلولی بدن سدیم وپتاسیم باید متوازن باشند سدیم یعنی تر وپتاسیم یعنی خشک. علائم کاهش سدیم دربدن(هیپوناترمی) :خواب آلودگی – گیجی – تشنج – درحالت ایستاده کم خون شدن که معمولا می افتیم – تهوع – خشگی مخاط – کاهش ترشح بزاق اما درافزایش پتاسیم (هایپوکالمی) :کولیت روده – اسها ل- فلج عضلانی وتنفسی – تهوع – فلج دست وپا و ضعف عضلانی علائم کاهش پتاسیم (هایپو کالمی) : خستگی – بی اشتهائی – تشنگی – گرفتگی وخواب رفتن پا – ضعف عضلانی – اختلالات حسی – تهوع واستفراغ غذاهای حاوی پتاسیم : پنیر- کشک – ذرت – ماش- لیمو عمانی – سنجد – زیتون کال – آلوزرد – گوجه سبز- سماق- نخود ولپه – نخودچی – بادام ها – گردو – پسته – فندق – نارگیل- سبزی خوردن – پیاز- سیر – موسیر- کلم برگ وبروکلی – جعفری – پونه – شوید – کرفس – توت خشک – فلفل دلمه – بادمجان – سیب درختی – خرما – گوشت شتر- عسل وشربت عسل، هویج، مویز، نعنا، زیره ، دارچین، زرچوبه و زعفران، زنجفیل ، زنیان(رزماری) زیتون ،سیاه دانه، هل، گردکاکائو... Phیعنی غلظت یون هیدروژن درمایع خارج سلولی منفی یعنی کمتراز4/7باشد 4/7= طبیعی 3/7 = اسیدوز 5/7= آلکالوز اسید یعنی مولکول یا یون ، یک هیدروژن به محلول خارج سلولی اضافه کند تعادل یعنی تنظیم بودن هیدروژن درمایعات بدن اسیدوز= تضعیف سیستم عصبی مرکزی تمامی اعمال حیاتی بدن و هرگونه تغییر و تحولی که در سراسر دوران حیات در آن بوجود می‌آید مستقیما به علت مداخله سیستم اعصاب از یک طرف و غدد مترشحه داخلی از طرف دیگر می‌باشد. یکی از مهمترین آثار غددمترشحه داخلی دخالت در تولید حرارت بدن است. پرکاری برخی از غدد داخلی مثل تیروئید و هیپوفیز و غده فوق کلیه باعث افزایش متابولیسم مواد غذایی و در نتیجه افزایش حرارت بدن شده و بالعکس کم کاری غدد مزبور موجب کاهش متابولیسم و در نتیجه کاهش درجه حرارت بدن می‌گردد. پزشکان قدیمی به این حقایق پی برده بودند و منظور آنان از گرمی و سردی مزاج همان بالا یا پایین بودن متابولیسم بدن بوده، که امروزه تناسب این علائم تاییدشده است. بعنوان مثال یک نمونه از این تطبیق را برایتان می‌نویسم: علائم کم کاری تیروئید علائم سرد مزاجی در کتاب قانون بوعلی سینا بی اشتهایی اشتها ضعیف است برادی کاردی نبض آهسته می‌زند بزرگی زبان و دشواری در تکلم زبان سنگین می‌شود آنمی سپیدی رنگ که نشانه کم خونی است. چاقی و افزایش وزن زیادی چربی و کمی گوشت حساس بودن در برابر سرما از سرما زود متاثر می‌شود که علامت سردی مزاج است

   + فرزانه (ربابه)دریاباری ; ٦:۳۱ ‎ب.ظ ; ۱۳٩٠/٢/۱۸
comment نظرات ()